Door eenvoudig te beginnen heb ik ze de basis geleerd voor het maken van bijvoorbeeld onderzetters. Vanuit die basis kun je nog veel meer dingen maken zoals windlichtjes, mandjes en schaaltjes. Omdat deze ouderen vaak een verminderen handfunctie hebben en het fijne werk niet goed kunnen, heb ik het voorbereidende werk zoals het rollen van de pijlen zelf gedaan.
Creatief bezig zijn draagt bij aan het welzijn van de bewoners. Vooral ouderen met dementie hebben baat bij eenvoudige knutselactiviteiten. Het stimuleert de hersenen. Bezig zijn verminderd piekeren en is ontspannend om te doen. Het is bovendien gezellig om in een groep iets te maken. Er wordt onderling gepraat en overlegd. Ik daag de bewoners uit om zelf te bedenken wat ze kunnen maken.
Het resultaat is verrassend. Zie de onderzetters hierboven. Door de verschillende voorbeelden die ik meebreng, worden de deelnemers gestimuleerd om er meer mee te doen dan alleen de standaard rolletjes te maken. Iedereen geeft er zijn of haar eigen draai aan. En dat is helemaal goed!
In dit verzorgingstehuis kom ik wekelijks om samen met de bewoners die dat leuk vinden, creatief bezig te zijn. Het mooie is dat de familie daarbij ook nog eens gestimuleerd wordt om mee te doen om moeder of vader te helpen. Zelfs bewoners die bijna niets meer zien of die een zeer beperkte handfunctie hebben, genieten ervan om aan de knutseltafel te zitten en te kijken of te voelen wat er wordt gemaakt.
Samen een masker maken voor carnaval. Ik heb losse elementen geknipt en het masker zelf. Daarna een voorbeeld maken en verven zodat de deelnemers van de knutselclub dit kunnen volgen en hun eigen masker kunnen maken.
Samen hebben we al heel wat gemaakt van papier. Zoals een windlicht, onderzetters, raamhangers, papieren poppen, een papier-mache varkentje, kabouters, vrolijke potjes met glas en papier-mache klei, pompoen van papier-mache en nog veel meer. Hieronder een paar foto's daarvan.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.