Zoeken in deze blog

Gemberbier


gemberbier, gemberbug
Gemberbier zonder alcohol, of met slechts een heel klein beetje. Een verfrissend drankje dat altijd lekker is, waar je veel mee kunt variĆ«ren en dat gemakkelijk te maken is. Ook een fermentatieproces met een gezond en 
heerlijk resultaat.

Mijn recept voor gemberbier:

Allereerst moet je een gemberbug maken. Eigenlijk is een gemberbug hetzelfde als zuurdesem. Je voert hem elke dag behalve, behalve als hij in de koelkast staat te wachten tot een volgende brouw.


De gemberbug

Het begint met verse gember, water en suiker. Neem een pot van 500-1000 ml inhoud. Hierin gaat 250 ml water, 3 eetlepels in kleine stukken gesneden gember en 3 eetlepels suiker. Roer dit door elkaar totdat de suiker is opgelost. Zet de pot op het aanrecht, niet in het zonlicht, en dek hem af met een losliggend deksel of een doek die vastzit. Om te voorkomen dat er vliegjes in je bug komen.

Elke dag voer je de bug met een eetlepel gesneden gember en een eetlepel suiker. Roer tot de suiker is opgelost en zet je pot weer weg.

gemberbier, gemberbug

Na een paar dagen zie je belletjes verschijnen in je pot. Het kan even duren voordat je bug actief wordt, dus geen zorgen als het wat langer duurt voordat de belletjes verschijnen. Heb geduld en blijf hem elke dag voeren.
Als de bug aan de oppervlakte flink wat bellen heeft gemaakt, is hij klaar om gemberbier van te maken.

De gemberbug die overblijft na het klaarmaken van het gemberbier kun je nu op twee manieren behandelen. 
  1.  Vul de schone pot aan met zo veel water als je eruit hebt gehaald. Voer de bug nog een keer tot hij weer actief is. Daarna kun je hem in de koelkast zetten zodat je niet meer hoeft te voeren. Ook in de koelkast kunnen er belletjes blijven komen. Sluit het deksel niet helemaal af zodat het teveel aan druk er wel uit kan. Wil je weer bier gaan maken, haal de gemberbug dan een of twee van tevoren uit de koelkast en voer hem met een eetlepel suiker en gember zodat hij weer actief wordt.

  2. Zet je de gemberbug niet in de koelkast, maar uit de zon op het aanrecht in een schone pot. Voer hem dagelijks met 1 theelepel suiker en gember. Doe er elke dag 50 ml water bij (tot je voldoende  vocht hebt om een nieuwe brouw te maken) en roer goed door. Op deze manier blijft de bug actief en kun je nieuw gemberbier maken wanneer je maar wilt. 

Gemberbier

  • 1000 ml water
  • 80 ml gemberbug
  • 50 gram suiker
  • ongeveer 3 cm verse gember
  • Citroensap van een halve citroen
  • Of in plaats van citroensap, een theezakje zwarte thee
  • glazen pot van 1500 ml inhoud, met een brede opening
  • losliggend deksel of doek om de pot af te dekken
  • Flessen die tegen druk kunnen. Zoals de beugelflessen van bijvoorbeeld Grolsch. Plastic limonadeflessen zijn ook goed.
Kook 500 ml water in een pan. Voeg hierbij de suiker en de gesneden gember. Laat het mengsel 15 minuten pruttelen en trekken. Als je zwarte thee wilt gebruiken, laat dit dan samen met de gember nog 15 minuten trekken als het gember-suikerwater niet meer verwarmd wordt.
gemberbier, gemberbugDoe nu de andere 500 ml water bij dit water zodat het sneller afkoelt. 

Als je citroensap gebruikt, doe dat dan nu in het water. Zonder citroensap of zwarte thee, kan je gemberbier slijmerig worden tijdens de 1ste fermentatie. Dat doet niets aan de smaak af, maar het geeft een vreemd gevoel in je mond.

Als het geheel is afgekoeld tot 25 graden of minder, giet je het mengsel door een zeef in de pot. 
De gember zeef je eruit. Deze kun je gebruiken voor de thee, of in het eten gebruiken. Bewaar hem in gesuikerd water in de koelkast, dan blijft het lang goed en bruikbaar.

Voeg nu de gemberbug toe, zonder de gember die erin zit. Even roeren en dan kan het wachten beginnen.

Als je het gemberbier in een glazen pot hebt gedaan, zul je zien dat het na een paar dagen begint te bubbelen. Gemberbier is in principe na 3-4 dagen klaar om te bottelen en te drinken, of om het een tweede fermentatie te geven.

gemberbier, gemberbugWil je een grotere hoeveelheid gemberbier maken, pas dan het recept daarop aan. Je kunt ook een fermentatievat of brouwemmer met waterslot gebruiken. Als je bier goed actief is, hoor je het borrelen in het vat.

> De suiker in de gemberthee wordt omgezet in koolzuur en een heel klein beetje alcohol. Suikervrij is je gemberbier niet, maar er is wel heel weinig suiker overgebleven.

Tweede fermentatie

Ik bottel mijn gemberbier na 4 dagen. Als je het langer laat fermenteren, krijgt het gemberbier een scherpere smaak omdat er dan wat meer alcohol in komt zitten. Veel meer dan 0.5-1% zal het echt niet worden. 

Bij de tweede fermentatie kun je in elke fles ander fruit of gember toevoegen voor een gemengde smaak. Ik voeg niets toe omdat ik de gembersmaak al lekker genoeg vind. Bij een tweede fermentatie waarbij je fruit of suiker toevoegt, kan het alcoholpercentage wel hoger worden.

Gebruik in elk geval flessen die tegen enige druk kunnen. Goed uitgespoelde prikflessen, of (bier)flessen met een beugel, of weckflessen.

Na het bottelen laat je de flessen goed afgesloten nog 1 of 2 dagen donker op kamertemperatuur staan. Zo komt er koolzuur in de flessen. Als het gemberbier in een plastic prikfles zit, kun je voelen dat er meer spanning op de fles komt te staan. Je kunt deze dan niet meer indrukken. Dat is het juiste moment om de flessen koel te leggen en ervan te genieten!

Proost!