Op een Belgische website Xandres.be vond ik een bruikbaar patroon dat je kunt printen en gebruiken als maatvoering voor het masker.
Onder de link vind je het PDF patroon. Het is geschikt voor kinderen, mannen en vrouwen. Mijn mondkapje is gemaakt met de grootste maat (man) en 1 cm extra voor de naden. Het sluit met deze maat goed aan en valt ruim over je kin.
Let op! Deze mondkapjes zijn niet goedgekeurd door het RIVM. Wat betekent dat ze niet per se het virus tegenhouden. Voor normaal gebruik (niet in een ziekenhuis) werken ze wel afdoende. Door er een dubbelgevouwen papieren zakdoekje in te leggen, keukenpapier of zelfs een inlegkruisje, houdt het vocht van binnen en van buiten tegen. Je moet ze wassen op 60 graden, of op 40 graden en dan strijken. Onderaan de pagina vind je nog meer tips voor het gebruik.
Filter
Het inlegpapier dat als filter dient, vervang je regelmatig door schoon filtermateriaal. Doordat het papier tussen je gezicht en het masker zit, blijft het masker zelf droog en kun je het vochtige papier gemakkelijk vervangen. Vervang het filtermateriaal wel een aantal keer per dag!Ik heb ervoor gekozen het filter niet in het masker te doen, maar tussen je gezicht en het masker, zodat het masker zelf niet vochtig of vies wordt bij hoesten of niezen.
Omdat de maskers uitwasbaar zijn, kun je ze lang gebruiken, als je ze maar wel elke dag na gebruik wast.
Materiaal
Het mondkapje heb ik gemaakt van 2 lagen katoen. Dit is wasbaar op 60 graden. Ik heb hiervoor oude kussenslopen gebruikt, maar een theedoek is ook heel goed bruikbaar, zolang het maar op 60 graden wasbaar is.Je kunt meerdere lagen gebruiken om het masker nog dikker te maken zodat het ook meer tegenhoudt. Mijn oude naaimachine kan dat niet aan, daarom houd ik het bij 2 lagen.
Mondkapje maken
- Knip het patroon 2 maal op dubbel geslagen stof uit met rondom 1 cm extra om de naden aan elkaar te stikken.
- Reken voor de oorzijde aan beide kanten nog 2 of 3 cm extra om een tunnel te kunnen maken waar het koord later doorheen gaat. Dit staat niet op het patroon!
- Leg 2 helften met de buitenzijde op elkaar zodat de naad aan de binnenkant komt. Naai de naden bij de neus aan elkaar. Zoals de spelden op onderstaande foto aangeven bij de bolle kant.
- Herhaal dit voor de andere 2 helften. Je hebt nu 2 losse mondkapjes.
- Vouw ze open en leg de buitenzijde van beide delen op elkaar zodat de binnenkant boven ligt.
- Naai de 2 delen aan de boven- en onderzijde (ogen en mond) vast. De buitenkanten (oren) blijven nog even open.
- Keer het masker nu binnenste buiten via de oren zodat de goede kant buiten komt te zitten.
- Stik de naden aan boven- en onderzijde (ogen en mond) nog een keer door zodat alles goed vast zit.
- Zigzag nu de buitenzijden (oren) op elkaar en sla deze 2 cm om naar binnen. Dit wordt de tunnel waar het koord doorheen gaat.
- Stik de omgeslagen tunnel aan de rand van de naad op de binnenkant van het masker vast zodat er een ruimte openblijft waar het koord doorheen kan. De boven- en onderkant van de tunnel blijven open!
- Het koord heb ik gehaakt van katoen - ongeveer 110 cm - omdat dit ook op 60 graden uitgewassen kan worden. Je kunt ook een schoenveter gebruiken, of een ander koord. Knip het eventuele plastic aan de uiteinden af en leg er een knoop in zodat het koord niet gaat rafelen.
- Rijg het koord door de beide tunnels. Aan de onderkant (mond) ontstaat nu een lus die achter in je hals komt te zitten.
- Het koord komt eraan de bovenzijde uit. Hiermee kun je het koord straktrekken en het masker op zijn plaats houden.
Mondkapje aandoen
- De plaats waar de lus zit, is de onderzijde van het masker.
- De lus gaat over je hoofd en zit aan de achterkant onderaan je nek. Trek het koord wat strakker zodat het masker op zijn plaats blijft zitten.
- Leg het filtermateriaal erin, doe het masker voor je neus en trek de beide uiteinden van het koord aan.
- Bind het koord met een strik op je achterhoofd vast.
Gebruik mondkapje
- Verwissel het materiaal dat je gebruikt als filter als het vochtig wordt.
- Was het mondkapje bij gebruik minstens 1 keer per dag op 60 graden. Dat kan ook een handwas zijn met kokend water en wasmiddel.
- Bij een lagere temperatuur kun je het masker ook strijken op de hoogste stand om het helemaal te ontsmetten. Vergeet ook het koord niet te strijken!
- Raak het mondkapje niet aan als je het draagt om te voorkomen dat je alsnog een virusdeeltje op je handen krijgt.
- Laat het mondkapje niet loshangen zodat het je kleding raakt. Zo voorkom je dat je alsnog een virusdeeltje op je handen of kleding krijgt.
- Handen wassen blijft het allerbelangrijkste! Was altijd je handen voordat je het mondkapje op- en afzet. Was je handen ook nadat je het mondkapje hebt afgezet.
- Zorg ervoor dat het mondkapje na het afdoen niet in contact komt met bijvoorbeeld een tafel of kleding om besmetting te voorkomen. Doe het direct in de was, in een plastic zak of in een doek en haal het er pas uit als het mondkapje gewassen wordt.
Succes met maken! Blijf vooral gezond en let een beetje op elkaar!